Referensgruppen

Spelarnas säkerhet är en viktig del av SHL. Därför införde SHL från säsongen 2014/2015 ett nytt arbetssätt som är kopplat till SHL situationsrum. En person kommer i situationsrummet att arbeta med spelarnas säkerhet och fånga upp situationer som inträffar i matcherna. Situationerna kommer sedan att granskas av en särskild referensgrupp som enskilt lämnar sin uppfattning om dessa. Referensgruppens åsikter sammanställs och kan sedan ligga till grund för beslut om en specifik händelse ska anmälas till disciplinnämnden eller inte. Den som slutligen anmäler en situation är SHL domarchef.

Händelser som kommer att behandlas via referensgruppen är situationer som inte domarna i aktuell match har observerat eller inte anser ska anmälas. Det innebär att domarna själva fortfarande ska granska alla situationer som under match har renderat större straffet (5 min) och sedermera anmäla om de bedömer det som ett matchstraff (MP).

Detta arbetssätt ska ge en så likvärdig bedömning som möjligt och fokusera på spelarnas säkerhet.

Personer som ingår i referensgruppen

Joacim Karlsson

17 år som linjeman i SHL, 1 OS, 3 VM, linjemannaansvarig i SHL sedan 2013.
   
Jörgen Bemström 517 matcher som forward i SHL
   
Daniel Rudslätt 17 år som spelare, 1 SM-guld, 1 DEL-silver och 27 matcher i Tre Kronor, 3 år som sportchef i AIK Hockey.
   
Harald Lückner 3 år som spelare i SHL med 2 SM-guld, 1 OS-brons, 1 VM-silver. 12 år som tränare i SHL, därtill erfarenhet från bland annat HockeyAllsvenskan och junior-VM.
   
Mikael Lindqvist 12 J-Landskamper som spelare, TV-pucken både som domare och spelare, 9 år i AIK som spelare, 7 år spelare i Division 1 och HockeyAllsvenskan, 13 år som domare; 4 år i SHL och 7 år i AHL.
   
Cam Abbott 6 år som spelare i SHL, gjorde 191 poäng på 321 matcher i SHL och kvalserien