Så dömer domarna 2015/2016

Regelboken beskriver vad som är tillåtet och otillåtet i generella termer. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte går att tolka regelboken strikt i svart eller vitt. Det skulle skapa stora mängder avblåsningar och utvisningar vilket inte är regelmakarnas tankar. Tanken är att domarna ska använda sitt omdöme och sin kunskap för att applicera detta på det de ser. För att få en jämn nivå i detta ska domarna använda sig av tre direktiv.

Uppenbar: En förseelse som är uppenbar för alla ska beivras.
Fördel: En förseelse som skapar spelmässig fördel ska beivras.
Skada: En förseelse som skadar eller som riskerar att skada någon ska beivras.

Felaktiga byten

Regeln säger: 
Spelarbyten får ske när som helst under spel förutsatt att de bytande spelarna befinner sig i en tänkt zon om 1,5 meter ut från sargen i hela spelarbåsets längd, och att ingen av de i bytet deltagande spelarna deltar i spelet på något sätt.

Händelse 1:
Här genomför Djurgården ett byte som är för långt. Även om ingen av spelarna spelar pucken så är detta för många spelare på banan och lagstraff ska utdömas.

Händelse 2: 
Pucken spelas in i byteszonen där Luleå genomför ett spelarbyte. Bytet i sig är bra genomfört och alla spelare är samlade i byteszonen. Men, då en spelare i Luleå tar pucken ska spelet stoppas och lagstraff utdömas.

Händelse 3:
I bytet som Luleå genomför så spelar den ingående spelaren pucken innan den utgående spelaren har minst en skridsko i båset. Detta skapar en fördel och lagstraff ska utdömas. I situationen efteråt gör Färjestad ett felaktigt byte så den inhoppande spelaren tar pucken samtidigt som den bytande spelaren är kvar på isen. Lagstraff ska utdömas.


Händelse 4:
Här sker två regelfel. Dels är bytet för långt då inkommande spelare är ute ur byteszonen innan utgående spelare lämnat banan. Dessutom tar inkommande spelaren puckkontakt innan utgående spelaren lämnat isen. I detta fall blir det också mål vilket gör att laget uppenbart vunnit fördel av det felaktiga bytet. Målet ska dömas bort och lagstraff ska utdömas.

Händelse 5:
Skellefteås inkommande spelare kliver in på isen innan utgående spelare är i byteszonen. Inkommande spelare kliver dessutom ut på isen bredvid puckföraren i vilket en fördel skapas och lagstraff ska utdömas.

 

 

Händelse 2:
Här ser vi hur båda spelarna sätter ner klubborna på ett bra sätt och där linjeman släpper pucken direkt. Ett mycket bra genomfört nedsläpp.

Händelse 3:
I detta klipp stoppas spelet för icing och sedan tar det 67 sekunder tills att spelet är igång igen. Det är för lång tid.

 

Slagsmål

Regeln säger:
En spelare som är involverad i en kortare konfrontation med en motståndare ska ådömas det mindre straffetm det dubbla mindre straffet, eller det större straffet + game misconduct penalty. En spelare som slår tillbaka efter att först ha blivit slagen ska ådömas minst det mindre straffet.

Händelse 1:
En i Färjestad (nummer 10) knuffar en Luleåspelare. Irritationen utökas med att två till spelare (Luleås 36 och Färjestads 61) börjar bråka. Detta är inte en situation där man ska tala spelarna tillrätta utan istället ska utvisningar dömas. Färjestads nummer 10 ska visas ut 2 minuter, det mindre straffet för slagsmål. Likaså på Luleås nummer 36 och Färjestads 61.

Händelse 2:
Pucken blockeras under benskyddet på MODO:s målvakt. Två anfallande spelare är tätt inpå men gör inget mot målvakten. Ändå kommer MODO:s nummer 11 bakifrån och sliter i Växjös nummer 79. MODO_spelaren ska ådömas det mindre straffet för slagsmål.

Händelse 3:
Frölundas nummer 46 kopplar ett grepp bakifrån på en Djurgårdsspelare efter avblåsning. Detta ska inte få passera. Det mindre straffet för slagsmål ska utdömas.

Händelse 4:
Detta klipp visar god kamp fram till att spelet stoppas. Då slutar kampen och spelarna slappnar av. Ett bra exempel på hur det ska se ut.Fasthållning

Regeln säger:
En spelare som istället för att försöka spela pucken, använder sargen som ett verktyg tillsammans med någon del av sin kropp i syfte att låsa fast en motståndare från att ta sig därifrån.

Händelse 1:
Färjestads spelare kliver in bakifrån med sin klubba på ena sidan av sin motståndare och armen på den andra sidan. Detta är ett exempel på när man användar klubba, kropp och sarg för att låsa fast en motståndare. En utvisning för fasthållning ska utdömas.

 

Interference

Regeln säger:
En spelare som hindrar en motståndare som inte har pucken under besittning från att röra sig fritt eller från att ta emot en passning.

Händelse 1:
Djurgårdens spelare tacklar omkull en spelare i Örebro som inte har pucken. Detta skapar en fördel för DIF och deras spelare ska utvisas för interference.


Händelse 2:
HV71:s spelare har pucken och spelar den nedåt i anfallsriktning. Han försöker ta sig förbi sin back som dock gör sig större i sidled genom att föra ut sin klubba. Detta är ej tillåtet och interference ska utdömas.

 
Händelse 3:
Luleås spelare dumpar pucken i anfallszon och åker efter. Han försöker åka runt Färjestads back som dock gör sig större med sin klubba. Färjestads spelare ska visas ut för interference.

 
Händelse 4:
Frölundas åker för att byta samtidigt som en Leksandsspelare åker innanför honom i sin anfallsriktning. Frölundas spelare sätter dp in en tackling på Leksands spelare som faller till isen. Leksands spelare blev skadad och då ska det större straffet delas ut. Game misconduct eller Match penalty.

 
Händelse 5:
Detta är ett klipp från juniorlandslagets träning. Försvarande spelare har rätt att försvara sin yta och att använda sin styrka men det är inte tillåtet att göra sig större i sidled. På slutet av klippet använder sig den försvarande spelaren av sin klubba och hindrar då anfallande spelaren att komma in på mål. Detta är interference.

 
Händelse 6:
Växjös spelare hindrar Frölundas spelare från att komma in på mål. Växjös spelare använder sin klubba för att göra sig större och ska visas ut för interference.

 

Tacklingar

Regeln säger:
Boarding: En otillåten tackling som fäller en motståndare på så sätt att denne kastas våldsamt in i sargen.

Charging: En spelare som i hög fart, med onödig kraft våldsamt kör över en motståndare eller hoppar in en tackling.

Checking from behind: En spelare som tacklar en motståndare som står i en försvarslös position och som inte är förberedd på tacklingen, och således inte kan skydda sig själv. Tacklingen deles ut mot motståndarens bakre del.

Checking to the head:
En spelare som riktar en tackling av något slag med någon del av sin kropp mot huvudet eller nacken på sin motståndare. 

Händelse 1:
Färjetads spelare står upp och tacklar MODO:s spelare som just fått pucken. MODO:s spelare är tacklingsbar men tacklingen tar rakt i huvudet. Färjestads spelare driver sin axel upp i huvudet på MODO:s spelare. Detta är Checking to the head.

Händelse 2:
HV:s spelare står upp för att stoppa Luleås spelare med en tackling. Luleåspelaren har ej pucken men den är i hans omedelbara närhet och då räknas Luleås spelare som puckförare. Denna tackling är godkänd.

Händelse 3:
Skellefteås spelare kommer i hög fart och tacklar Frölundaspelaren. Tacklingen tar i huvudet, en följd av Skellefteåspelarens axel som drivs uppåt. Checking to the head. 

Händelse 4:
Frölundas spelare tacklar Luleås spelare som är tacklingsbar. Träffen tar dock rakt i huvudet, men Luleås spelare sjunker kraftigt ihop innan tacklingen. Ej checking to the head.

Händelse 5:
HV:s spelare tacklar Luleås spelare bakom mål. Luleås spelare sträcker sig efter pucken och sätter sig själv i en låg position när tacklingen redan är påbörjad. Ej checking to the head.

Händelse 6:
Brynäs spelare kommer in våldsamt i en situation mot Djurgården. Brynässpelaren hoppar in tacklingen och Djurgårdsspelarens huvud slår i plexiglaset. Detta är en Boarding.

Händelse 7:
Vit spelare stoppar blå spelare genom att gå rakt på kropp och han använder sig inte av någon uppåtdrivande kraft i tacklingen. Kraften i tacklingen sker rakt framåt. Detta är en regelrätt tackling.