SHL-segrare 2016 - Skellefteå AIK

Skellefteå AIK har säkrat seriesegern - klubbens fjärde raka i SHL. Det har inget annat lag mäktat med sedan starten 1975/1976 och är således ett praktfullt rekord.

Precis som under de tre föregående säsongerna har de plockat flest poäng av samtliga lag. Skellefteå har gjort tredje flest mål, släppt in minst antal mål och är dessutom delad etta i plus/minus-statistiken.

Titeln som seriesegrare är Skellefteå AIK:s femte i historien. Den första titeln bärgades säsongen 1980/1981. De fyra nästkommande har alltså kommit de fyra senaste säsongerna.

Noterbart kring seriesegrar i rad, bortsett från Skellefteås fyra raka, är att endast ett lag har vunnit tre raka tidigare. Det var Brynäs IF som vann tre raka från 1975/1976 och framåt. Det gör prestationen än mer imponerande.

Tre andra klubbar har vunnit serien två år i rad. Bäst i den kategorin är Färjestad BK och Djurgårdens IF som med två "back to back"-segrar vardera är enda lag som lyckats med den bedriften. Även HV71 har en gång svarat för två raka seriesegrar, säsongerna 2009/2010 samt 2010/2011.

SHL riktar ett stort grattis till Skellefteå AIK!