Årets rookie 2015 - Marcus Sörensen, Djurgården Hockey

Efter sammanräkningen av alla röster står det klart att Marcus Sörensen är vinnare av priset Årets rookie i SHL Awards 2015.

Den snabbskrinnande forwarden som är född 1992 fostrades i Södertäljes organisation innan flyttlasset gick till Djurgården för spel i DIF:s J20-lag.  Sörensen visade under säsongen att han är en spelare som tar sig fram där ytor knappt existerar. Med sitt målsinne och genombrottskraft växte han ut till en av nyckelspelarna hos mesta mästarna Djurgården.  

Sörensen vann till slut priset som Årets rookie i överlägsen stil. Hans 352 poäng och segermarginal med 221 poäng var han den mest överlägsna vinnaren bland alla pris. 

Tittar vi bland tiopoängare hade Sörensen hela 29 stycken av 42 möjliga och det råder ingen tvivel om att Marcus Sörensen tagit hela SHL och hockeysverige med storm. 

– Det är förstås jätteroligt att få en sådan här utmärkelse den första säsongen. Det är bra ledare och folk inom hela organisationen som gjort att jag haft flytet med mig under hela säsongen. Det var starka kandidater som var med och tävlade så det här var ingenting jag räknat med, men det betyder oerhört mycket för mig som person att ta det här priset, säger Sörensen när han uppvaktas av C More.

Därför prisas Marcus Sörensen:

Sörensen är passningskicklig och har en klubbteknik av yttersta världsklass, och imponerade så pass stort under säsongen att han togs ut i Tre Kronor. Potentialen för Djurgårdens publikfavorit är oändlig och den oslipade diamanten glimrar mer och mer för varje skridskoskär.


Marcus Sörensen jublar efter ett mål. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Totalt hade Sörensen inför säsongen spelat åtta SHL-matcher och i sin första SHL-säsong som ordinarie snittade Sörensen en istid på 18.05 per match och återfanns allt som oftast i Djurgårdens förstakedja. Han tackade för förtroendet och gjorde 32 poäng på 50 matcher. Det var två poäng mer än vad han presterade säsongen dessförinnan i HockeyAllsvenskan för sitt Djurgården. 

Motiveringar från jurymedlemmar:

"En artist ut i fingerspetsarna som har burit Djurgårdens offensiv på sina axlar och hans utveckling har betytt mycket för nykomlingen"

"Sörensen sticker ut med sin höga fart och förmåga att skapa chanser i offensiven. Kombinerar teknik och frenesi på ett ypperligt sätt"

De tre finalisterna

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 12 huvudtränare och lagkaptener samt av 24 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia. 

Priset till Årets Rookie presenteras av Svenska Spel och förutom äran tilldelas 50 000 kronor till vinnarens moderklubb.

Andrew Calof - Skellefteå AIK


Andrew Calof avlossar sitt fruktade skott.  Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Andrew Calof är född och hockeyfostrad i hockeytokiga Kanada. Han kom inför säsongen från universitetshockeyn i Kanada där han öst in poäng. Calof har med sitt målsinne och fokuserade spel visat sig vara en pålitlig poängplockare även i SHL. 

Har ofta axlat en roll som ytterforward i någon av Skellefteås toppkedjor och har redan i sin första SHL-säsong satt ett rejält avtryck. En guldklimp med otrolig talang som har alla möjligheter att bli en forward av toppklass. 

Motivering från jurymedlem:

"Inte många kände till namnet Andrew Calof inför säsongen. Nu vet nog alla vem han är. Det säger egentligen allt. Calof har satt avtryck i SHL med hans speed, spelskicklighet och målfarlighet. Det har gjort honom både till en ledande spelare i Sveriges bästa lag och till en framstående rookie"

Joel Lassinantti - Luleå Hockey


Joel Lassinantti med en räddning. Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Den unge luleåsonen hade inför årets säsong inte gjort en enda match i SHL, men lyckades efter flera magiska prestationer ta förstaspaden i Luleå Hockey. En modern målvakt som är följsam och på en bra dag nästintill omöjlig att få hål på.

Är otroligt mogen i sitt spel och har varit den stabila grundpelaren och sista utpost ett lag behöver. Hans resa under säsongen är inget annat än en saga där Lassinantti spelar huvudrollen. Denna tindrande stjärna kan mycket väl vara Sveriges och Tre Kronors nästa stormålvakt.

Motivering från jurymedlem: 

"Lade beslag på positionen som förstemålvakt direkt och skulle utan problem fajtas om den i vart och ett av de 12 SHL-lagen. Inför säsongen hade han inte spelat en enda match i högsta serien. Trots det har han presterat oerhört solida siffror"

Marcus Sörensen - Djurgården Hockey


Marcus Sörensen jublar efter ett mål. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Den snabbskrinnande forwarden slog under säsongen ner som en bomb i SHL. En spelare som tar sig fram där ytor knappt existerar och har med sitt målsinne och genombrottskraft växt ut till en av nyckelspelarna hos mesta mästarna.  

Är även passningsskicklig och har en klubbteknik av yttersta världsklass, imponerade så pass stort under säsongen att han togs ut i Tre Kronor. Potentialen för Djurgårdens publikfavorit är oändlig och den oslipade diamanten glimrar mer och mer för varje skridskoskär.

Motivering från jurymedlem:

"En artist ut i fingerspetsarna som har burit Djurgårdens offensiv på sina axlar och hans utveckling har betytt mycket för nykomlingen. Sörensen sticker ut med sin höga fart och förmåga att skapa chanser i offensiven. Kombinerar teknik och frenesi på ett ypperligt sätt"