Årets räddning 2015 - Justin Pogge, Färjestad BK

Efter avslutad omröstning i finalen av Årets räddning stod det klart att Färjestads Justin Pogge tog hem priset. Hans makalösa fem räddningar i rad röstades av er besökare på SHL.se fram som den allra snyggaste räddningen i SHL 2014/2015.

Justin Pogge, som inför säsongen hämtades från HockeyAllsvenskan och BIK Karlskoga, stod för en fin säsong i Färjestad och tog efter hand över förstaspaden i laget. På 30 startade matcher hade kanadensaren ett snitt på 2.01 insläppta mål per match och en räddningsprocent på hela 92.6 procent vilket endast överträffades av Luleås Joel Lassinantti och Örebros Julius Hudacek. 

Under säsongen gjorde Pogge flera högklassiga insatser som Färjestads sista utpost och bjöd publiken i Löfbergs Arena på många svettiga räddningar. Den, eller rättare sagt de, svettigaste av dem alla kom i matchen mot Örebro den 15 november när Pogge stod för inte mindre än fem(!) fenomenala räddningar i samma sekvens när Örebro pressade på för ett mål. Fem skott alltså, inom loppet av 15 sekunder, i en kanonad mot hemmaburen, men Pogge stod emot och räddade samtliga på ett ytterst spektakulärt sätt.

Vägen till vinsten

På vägen till final tog sig Pogge fram genom att i kvartsfinal besegra Skellefteås Markus Svensson. Siffrorna där talade sitt tydliga språk då Pogge med 77 procent av rösterna defilerade fram till en semifinal mot Brynäs Joel Gistedt. Om det var en utklassningsseger i kvartsfinalen var semifinalen än värre. Där vann Pogge med 83 procent av rösterna. 

I finalen möttes Pogge av tuffare motstånd i form av Djurgårdens kultbärare Mikael Tellqvist. Till slut stod det dock klart att Pogges makalösa räddningar mot Örebro blev vinnaren av Årets räddning i SHL 2014/2015 med 58 procent av rösterna.