Årets målvakt 2015 - Julius Hudacek, Örebro Hockey

Efter sammanräkningen av alla röster står det klart att Julius Hudacek är vinnare av priset Årets målvakt i SHL Awards 2015. 

– Jag har mått bra och haft rätt sinnesstämning som är viktigt för en målvakt. Allt har varit bra runt omkring hockeyn med. Jag kände Kenta innan och hamnade i en bra stad där jag kunde ta det lugnt. Jag kan ta ytterligare ett steg i min utveckling, säger vinnaren efter att ha mottagit priset.

Den slovakiske stjärnmålvakten infriade alla förväntningar och gav publiken i Behrn Arena stor glädje med sitt oerhört solida målvaktsspel redan under sin första säsong i klubben. 

Hudacek hade under säsongen speltid i 45 matcher och släppte inte in mer än 1,91 mål per spelade 60 minuter. Han toppade listan över räddningsprocent med fantastiska 92,99 procent och vann klart flest matcher till sitt lag, 23 stycken.

– Jag vill tacka alla i Örebro Hockeys organisation. Jag tycker att vi gjorde en bra säsong, men jag hoppas på en ännu bättre nästa år. Vi ses i Behrn Arena kommande säsong, avslutar Hudacek en glad Hudacek.

Därför prisas Hudacek:
Hudacek spelade under SHL 2014/2015 bländande mellan stolparna och gav laget den stabilitet som saknades säsongen innan. Hudacek var ofta den spelare som vägde över matcherna till sitt lags fördel och närkingarna blev ett lag för den övre halvan och spelade till sig en historisk slutspelsplats.

Motiveringar från jurymedlemmar:

"Har lyft hela Örebro och leder den statistiken som jag tycker är viktigast – flest vinster. Är också en showman som lyfter hela ligan och sprider glädje."

"Seriens mest segerrika målvakt, med oceaner av speltid. Mycket stor del i Örebros framgångar."

"Var och vad Örebro hade varit utan Hudacek är omöjligt att säga, men han har presterat seriens bästa målvaktsspelet i ett lag som slagits i mitten av tabellen och vunnit 62 procent av sina matcher."

De tre finalisterna

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 12 huvudtränare och lagkaptener samt av 24 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia.

Julius Hudacek - Örebro Hockey


Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Hudacek värvades till Örebro inför den här säsongen, mycket tack vare tränaren Kent Johansson som haft slovaken tidigare i laget då han tränade Frölunda. Johansson blev förtjust i Hudacek under den tiden, både som målvakt och som person. Han har spelat bländande mellan stolparna och gett laget den stabilitet som saknades säsongen innan. Hudacek har ofta varit den spelare som vägt över matcherna till sitt lags fördel och närkingarna har blivit ett topplag och spelat till sig en historisk slutspelsplats.

Motivering från jurymedlem:

"Har lyft hela Örebro och leder den statistiken som jag tycker är viktigast – flest vinster. Är också en showman som lyfter hela ligan och sprider glädje."

Joel Lassinantti - Luleå Hockey


Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Lassinantti, med Antnäs BK som moderklubb, har slagit igenom med dunder och brak i SHL 2014/2015. Han har tillhört Luleå under många år men varit utlånad till både Almtuna och Asplöven i HockeyAllsvenskan. Hela förra säsongen tillbringade Lassinantti i Asplöven, vilket uppenbarligen gjorde honom gott som målvakt. Han kallades hem till Luleå inför den här säsongen för att konkurrera med den betydligt mer rutinerade Daniel Larsson. Det stod ganska tidigt klart att det var Lassinantti som var förstavalet för tränaren Joakim Fagervall och 22-åringen har åtskilliga gånger skämt bort hemmapubliken med sitt lugna och stabila målvaktsspel.

Motivering från jurymedlem:

"Han har stått för ett stabilt spel genom hela säsongen och det är svårt att förstå att det är hans första år i SHL. Framtiden ser ljus ut och är utstakad mot de största ligorna i flera år framöver. Lassinantti är ett nytt exempel på att skolningen av svenska målvakter är på absoluta toppnivån." 

Markus Svensson - Skellefteå AIK


Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Svenssons framgångssaga fortsätter. Vid 21-års ålder spelade han ishockey i division 1, tog året efter steget till HockeyAllsvenskan och debuterade inte i SHL förrän 2011 som 27-åring i AIK. Det har därefter gått spikrakt uppåt för Kalmar-födde Svensson och har hittills resulterat i två SM-guld med Skellefteå med chans till ett tredja raka framåt vårkanten. Trots ett par skador under säsongen har han visat att han kan komma in och vinna viktiga och jämna matcher till laget och han är en lugn, trygg och stensäker sista utpost för de regerande mästarna.

Motivering från jurymedlem:

"Håller en otroligt hög och jämn nivå med kapaciteten att göra avgörande räddningar när som helst i matcherna."