Årets back 2015 - Cory Murphy, Växjö Lakers

Efter sammanräkningen av alla röster står det klart att Cory Murphy är vinnare av priset Årets back i SHL Awards 2015.

– Jag hade ingen aning. Det här var ett perfekt ställe att få ta emot priset. Få dela det med alla barnen och min familj. Jag trivs väldigt bra i staden och med laget. Jag är glad över att som 37-åring tycka att det är fantastiskt att åka till rinken varje dag. Jag känner mig lyckligt lottad att få vara en del av det här, menar en glad Cory Murphy när han fick ta emot priset utanför sitt barns dagis.

Kanadensaren Cory Murphy kom till Växjö Lakers från KHL för två säsonger sedan, men känns redan som en symbol för klubben där Murphy sedan dess gått längst fram med fanan i handen. 

Han har under säsongen spelat säkert och stabilt bakåt samtidigt som han har varit ett sylvasst vapen i offensiven för smålänningarna. Han har gjort ett och annat mål själv, men har framförallt varit en framspelare av stora mått.

Tränaren Sam Hallams förstaval på backplats har varit en evighetsmaskin som löst de flesta situationer med sitt utsökta spelsinne och plus 21 i statistiken har lyst lika klart som siffrorna på ryggen.

Murphy vann backarnas poängliga med 39 poäng på 55 matcher och sköt flest skott på mål av samtliga försvarare.

– Tack för priset alla som röstat på mig, det är en stor ära för mig. Jag vill också gratulera Jonas och Tim för riktigt bra säsonger. Sist men inte minst vill jag tacka alla i Växjös organisation, avslutar Murphy.

Därför prisas Murphy:
Den eleganta och kompromisslösa tvåvägsbacken gjorde flest poäng av alla backar i SHL. En general som styrde sina medspelare både i egen zon och på offensiv blålinje. Murphy fick ett orubbligt förtroende av ledningen som han förvaltade på allra bästa sätt och betydde oerhört mycket för Växjö Lakers.

Motiveringar från jurymedlemmar: 

"Backeleganten som aldrig sätter sig själv eller lagkamrater i problem. Bra första pass som gör att Växjö har en bra offensiv."

"Dominerar spelet med puck och är en gigant på offensiva blålinjen."

"Har inte gjort en enda svag insats under hela säsongen och är alltid med och styr och leder Växjös spel i rätt riktning."

De tre finalisterna

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 12 huvudtränare och lagkaptener samt av 24 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia.

Tim Heed - Skellefteå AIK


Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Född i Göteborg och hockeyfostrad i Södertälje. Den unga och skridskoskickliga backen har varit ett av utropstecknen i SHL under säsongen. Har mognat i sitt spel och dessutom gjort flest poäng av alla i seriesegrande Skellefteå - som back. Ett otroligt bra facit från ett av de stora framtidsnamnen i Sverige på backsidan. Blott 24 år och är redan en fullfjädrad tvåvägsback.

Motivering från jurymedlem: 

"Spenderade i praktiken halva fjolårssäsongen och sommaren med att träna upp sin grundfysik – nu är han plötsligt seriens bäste offensive back. Beviset för alla att hårt arbete faktiskt lönar sig."

Jonas Junland - Linköping HC


Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Linköpingssonen Junland skolades i östgötarnas akademi och har känt på spel i både NHL och AHL, men har hittat tillbaka hem till moderklubben. Har alltid varit en stabil defensiv back, men har under säsongen utvecklat sitt offensiva spel och tagit det sista steget till att bli en komplett försvarsgigant. Är en stor del i Linköpings boxplay som varit bäst i Sverige under säsongen. 

Motivering från jurymedlem: 

"Det finns ett skäl till att Pär Mårts är förtjust i den här killen – och det är inte det mäktiga skägget. Uppträder så stabilt att han ensam skulle kunna ersätta försvarsindustrin som tillverkas i Linköping."

Cory Murphy - Växjö Lakers


Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Kanadensaren kom till Växjö Lakers från KHL för två säsonger sedan, men känns redan som en symbol för klubben där Murphy går längst fram med fanan i handen.

Den eleganta och kompromisslösa tvåvägsbacken gjorde flest poäng av alla backar i SHL. En general som styr sina medspelare både i egen zon och på offensiv blålinje.

Motivering från jurymedlem: 

"Backeleganten som aldrig sätter sig själv eller lagkamrater i problem. Bra första pass som gör att Växjö har en bra offensiv."